Współczesne społeczeństwo jest coraz bardziej świadome tego, jak zbilansowana dieta wpływa na dobrostan całego organizmu. Liczne badania naukowe udowadniają, że istnieje ścisły związek między tym co jemy, a przebiegiem procesów metabolicznych, gospodarka hormonalną, likwidacją procesów zapalnych i ogólną homeostazą organizmu.
Jedzenie dostarcza nie tylko składników odżywczych do prawidłowego działania naszego organizmu, ale także wpływa na sprawność intelektualną i zdrowie psychiczne. Dlatego tak ważne jest, aby żywność, która gości w naszym codziennym menu była dobrej jakości. Niestety, wśród wielu artykułów na sklepowych półkach nie jest łatwo znaleźć jedzenie o wysokiej wartości odżywczej i w łatwo przyswajalnej formie. Często w procesie produkcyjnym artykuły tracą dużą część ważnych składników. Zakupione zdrowe produkty wcale nie są tak cenne dla naszego organizmu. Dlatego należy szukać żywności jak najmniej przetworzonej, z dobrych źródeł, nie wyprodukowanej masowo.
Brak właściwej podaży makro i mikroskładników prowadzi do niewłaściwej pracy organizmu i zaburza jego równowagę. Szybciej odczuwamy zmęczenie, wolniej się regenerujemy, częściej łapiemy infekcje, bo spada też nasza odporność. Nieprawidłowa dieta, źle skomponowane, niepełnowartościowe posiłki, a do tego spory stres i niewystarczająca ilość snu prowadzą nieuchronnie do wyczerpania organizmu. Pojawiają się symptomy zaburzeń ze strony układu pokarmowego, czego częstym przejawem są zmiany trądzikowe. Wówczas zaczynamy zastanawiać skąd ten pogarszający się stan skóry, ale nie wiążemy tego z niewłaściwie pracującymi jelitami.
Codzienną, prawidłowo skomponowaną dietę należy uzupełniać o ważne dla zdrowia suplementy – najważniejsze z nich to kwasy omega – nienasycone kwasy tłuszczowe – niezbędne w procesach gojenia tkanek i w diecie przeciwzapalnej. Warto w przypadku niedoborów przyjmować również witaminę D3, która wspiera metabolizm komórkowy, działa pozytywnie na przebieg stanów zapalnych i podnosi ogólną odporność organizmu. W czasach, gdy stres jest nieodłącznym elementem naszego życia nie zapominajmy o magnezie, który zbawiennie wspomaga pracę mięśni, układu nerwowego czy kostnego oraz witaminie C posiadającej właściwości antyoksydacyjne.
Kwestia prawidłowego sposobu żywienia jest o wiele bardziej złożona u osób z występującymi chorobami przewlekłymi. Wówczas zastosowanie diety przeciwzapalnej wspieranej odpowiednio dobraną suplementacją jest bardziej koniecznością niż wyborem. Szczególnie wtedy, gdy jest ona głównym wsparciem leczenia farmakologicznego. W wielu wypadkach już sama dieta nie dopuszcza do nawrotu choroby.
Oczywiście stosowanie określonej diety i suplementacji powinno być poprzedzone badaniami i konsultacją ze specjalistą. Przyjmowanie suplementów i eksperymenty żywieniowe na własna rękę bez dokładnej oceny stanu zdrowia są wysoce nieodpowiedzialne i mogą przynieść więcej szkody niż pożytku.